Themaavond Economie

Themaavond Economie

13 apr. 2023, 18:00 UTC - 20:00 UTC
Economie beleid Volt Europa

Terugblik

Tijdens de thema-avond economie hebben we het gehad over de Europese Economische visie van Volt. Hierover wordt tijdens de Europese GA op 3/4 juni a.s. in Boekarest gestemd. Het is dus een belangrijk document waarop veel ander beleid gebaseerd gaat worden. De aanwezigen hadden zich (over het algemeen) goed voorbereid en er werden kritische vragen gesteld.

Het is wel duidelijk geworden dat het stuk niet alles bevat waarop was gehoopt. De samenstelling van het beleidsteam (7 van de 8 waren econoom, vooral jong en klassiek opgeleid) die dit stuk heeft voorbereid is te herkennen in de visie: Er zijn geen radicale veranderingen voorgesteld, slechts een bijsturing. En dit terwijl Volt juist staat voor een economische renaissance en voor beleid dat gemaakt is door een brede vertegenwoordiging van de samenleving. De basis en waarden waarop beslissingen moeten worden genomen is weinig uitgewerkt.

Is het bijvoorbeeld echt nodig voor de economie om maar te blijven groeien? Moeten we zo veel focussen op meer betaalde banen? Moet er niet iets in over aandelen, ouderen of circulariteit? Ons voorstel voor nu is om alle feedback en/of opmerkingen/zorgen van leden te verzamelen, te combineren en op te sturen naar de beleidscoördinator. Wil jij iets kwijt over het stuk? Laat het ons weten door tot en met 25 april te mailen naar voorzitter.twente@voltnederland.org

Achtergrondinformatie

Summary_EUEconomicVision

Interessant lees en videovoer

Activiteit

Wat: Feedback/thema avond economisch beleid
Waar: cafe Basiliek, Enschedesestraat 1, 7551 EE Hengelo
Wanneer: 13 april 20:00 - 22:00, inloop 19:30
Wie: Volt leden en geinteresseerden

Prijs: Gratis, maar een donatie is altijd welkom

Parkeren kan in de parkeergarage aan Thiemsbrug 33.

Ons huidige financiele systeem kraakt. Keuzes worden gemaakt op basis van economische winst, in plaats van ons welzijn. De verschillen tussen arm en rijk worden steeds groter. Volt is bezig met het opstellen van Europees beleid/visie voor economie. Hiervoor is ook jou input welkom!

Op 13 april organiseren we in de Basiliek een thema avond om feedback te geven op het voorgestelde stuk aan de hand van twee vragen: “Waarin voldoet ons huidige economische systeem wel en niet?” en “Op welke manier willen we het systeem anders inrichten?” Ger van Eeden heeft namens het Europees beleidsteam meegeschreven aan het stuk. Zij zal een korte introductie geven en daarna gaan we discussieren over en antwoord geven op de vragen.

Economische kennis is handig maar zeker niet nodig. Economie is namelijk veel breder dan alleen geld. Iedereen heeft wel te maken met economie. Denk bijvoorbeeld aan de groeiende economie/inflatie, het aandelenstelsel, belastingstelsel, educatie en werk, de rol van Europa, invloed van veroudering van de samenleving/pensioenstelsel, de groene transitie, gemiddelde inkomen/waar kun je van rondkomen, gezondheid, etc.

Ter voorbereiding willen we je vragen om over de vragen na te denken. Het is ook goed om de 1e draft van de EU Economische Visie door te lezen. Een visuele samenvatting van het stuk is hieronder te vinden. Ook hebben we wat lees/videovoer opgezocht wat je kunt bekijken. Graag opgeven voor de avond via de link.