Eurobabbel in Enschede geslaagd

Eurobabbel in Enschede geslaagd

20 mei 2023 17:54:10 UTC
Eurobabbel in Enschede
Eurobabbel
Eurobabbel

Vandaag was de tweede Volt Eurobabbel. Na een lekkere lunch bij de enige volledige veganistische lunchroom in Enschede ETN, hebben we een rondleiding gekregen van Dick Schlüter. We hebben weer vele nieuwe inzichten kunnen opdoen over Enschede. Het verlies aan kennis door alle stadsbranden, oorlogen en andere rampen in Enschede. Wist je dat de naam "Enschede" zoiets betekent als "scheiding"? Of dat dan de scheiding was tussen de weilanden aan de westkant en de graanlanden aan de oostkant, de scheiding tussen de bisschopdommen Utrecht en Münster of gewoon van de grens wordt door historici nog onderzocht. Bij nadere inspectie van de oude kerk blijkt deze inderdaad uit vele verschillende typen steen en aanbouwen te bestaan. De locatie van de "stadsmuur" van Enschede hebben we natuurlijk ook even bekeken, maar deze blijkt bestaan te hebben uit twee (plus minus) 10 meter brede grachten met een zand+houten heuvelwerk in het midden. En het plein van de oude markt was vroeger gewoon een kerkhof..

De art deco stijl van het gemeentehuis hebben we onder begeleiding van raadslid Erik Kemp ook nog even mogen aanschouwen. Daarna zijn we lekker gaan zitten in de biergarten van Enschede, café Stanislaus. Onder het genot van een speciaalbiertje of ander lekker drankje zijn er weer goede gesprekken gevoerd. Hoe zit dat met de wolf in Duitsland, welke talen spreekt men allemaal, hoe gaan de verschillende landen om met afstappen van gas, enzovoorts. Afsluitend was er een pubquiz voorbereid om wat Duits/Nederlandse kennis te testen. Team "Tukkers" heeft met 15.5 punten gewonnen. Wil jij ook nog even je kennis testen, bekijk dan even de powerpoint.

De volgende Eurobabbel in Münster staat alweer gepland, ben jij er dan ook bij? Je hoeft geen lid te zijn van Volt, iedereen die geïnteresseerd is in een andere cultuur en taal is welkom.

Pubquiz PowerpointVolgende Eurobabbel